Pekka viisaasti liikkeellä – kokemuksella, tiedolla ja taidolla

Kuljen elämänpolkuani aina uteliaana ja ennakkoluulottomana. Matkan varrella olen kohdannut erilaisia ihmisiä ja ympäristöjä ja oppinut kunnioittamaan kaikkea elämää. Joudumme tekemään valintoja, joiden pohjaksi tarvitaan vankkaa tietoa. Tavoittelen elämässäni ja päätöksissäni aina oikeudenmukaisia ja muut huomioonottavia ratkaisuja, joilla koko maailma pidetään hyvänä asuinpaikkana niin ihmisille, eläimille kuin kasveillekin. Koulutuksen kehittäminen, ilmaston ja ympäristön suojelu sekä syrjäytymisen ennaltaehkäisy ovat minulle hyvin tärkeitä asioita. Ydinarvoni ovat Ranskan vallankumouksen peruja. Minulle vapaus tarkoittaa, että jokainen voi ilmaista ajatuksiaan, veljeys, että pidetään toisistamme huolta ja tasa-arvo, että kaikilla on samat mahdollisuudet elämässä. Päätökset teen nämä arvot mielessäni.

Minulle vapaus tarkoittaa, että jokainen voi ilmaista ajatuksiaan, veljeys, että pidetään toisistamme huolta ja tasa-arvo, että kaikilla on samat mahdollisuudet elämässä. Päätökset teen nämä arvot mielessäni.

Musiikki on aina ollut tärkeä osa elämääni. Instrumenttini on viulu. Rahoitin lääketieteen opiskeluni viulunsoitonopettajana, kesät musiikkileireillä ja talvet musiikkikoulussa Kuopiossa, jossa johdin myös konservatorion oppilasorkesteria. Vielä lääkäriksi valmistuttuanikin minulla oli ilo soittaa Kuopion kaupunginorkesterissa, kunnes pitkän harkinnan jälkeen (ja esikoisen ilmoitettua tulostaan) päätin keskittyä lääkärin työhön. Musiikkiharrastuksesta en kuitenkaan luopunut. Olen soittanut matkan varrella erilaisissa yhtyeissä ja laulanut Escappella-kuorossa. Olen ollut mukana tutkimusryhmässä, joka pystyi kehittämään uuden musiikkimenetelmän muistisairaiden henkilöiden elämänlaadun parantamiseksi. Olen Musiikkilääketieteen yhdistyksen aktiivijäsen ja musiikkilääketieteen erityispätevyystoimikunnan jäsen.

…tutkimusryhmämme selvitti, kuinka aivojen sähköisen toiminnan avulla voidaan ohjata tietokoneen toimintaa.

Valmistuin lääketieteen lisensiaatiksi Kuopion yliopistosta. Lääkärinä työskentelin alkuun eri terveyskeskuksissa, myöhemmin vaikeavammaisten kuntoutukseen erikoistuneissa laitoksissa sekä perinteikkäässä Reumasäätiön sairaalassa Heinolassa. Kuopion yliopistossa opetin kliinisen työn ohella lääketieteen opiskelijoita usean vuoden ajan. Muutin Turussa opiskelleen vaimoni perässä Varsinais-Suomeen, jossa käynnistin TYKSin kuntoutusosaston toiminnan 1989 ja olin osaston vastuulääkäri useita vuosia. Uudet haasteet kutsuivat minut Helsinkiin, jossa kymmenen vuoden ajan toimin erilaisissa tehtävissä Ortonissa ja Proteesisäätiöllä (nyk. Respecta). Yhdessä Teknillisen korkeakoulun, nykyisen Aalto-yliopiston laskennallisen tekniikan laitoksen kanssa tutkimusryhmämme selvitti, kuinka aivojen sähköisen toiminnan avulla voidaan ohjata tietokoneen toimintaa. Vuonna 2002-2004 toimin vierailevana tutkijana Italiassa Pisan yliopiston biorobotiikkatutkimusyksikössä Scuola Superior Sant’Annassa Euroopan Unionin rahoituksella.

Uusi teknologia on helpottanut iäkkäiden henkilöiden kotihoitoa, lisännyt heidän turvallisuuttaan ja antanut hoitajille enemmän aikaa olla hoidettavien potilaiden kanssa.

Tutkimusrahoituksen päätyttyä siirryin Lääkelaitokseen arvioimaan lääketieteen teknologioita. Työ oli hyvin mielenkiintoista ja kansainvälistä. Lääkelaitokselta siirryin Espoon sairaalan johtajaksi vuonna 2007. Tässä työssä opin valtavasti hoitoketjujen hyvästä ja huonosta toiminnasta. Olin myös mukana kehittämässä lonkkaliukumäkeä ja muistisairaille soveltuvaa lääkeannostelijaa kotikäyttöön. Uusi teknologia on helpottanut iäkkäiden henkilöiden kotihoitoa, lisännyt heidän turvallisuuttaan ja antanut hoitajille enemmän aikaa olla hoidettavien potilaiden kanssa. Tämä teknologia on otettu Suomessa laajalti käyttöön ja sille on myös paljon kansainvälistä kysyntää.

…potilaille näkymättömän valinnanvapaustyön hallinnointi sitoo jo nykyisin valtavasti resursseja ja johtaa pahimmillaan moninkertaisiin kalliisiin ja jopa tarpeettomiin tutkimuksiin.

Toimin Validia-kuntoutuskeskuksen lääketieteellisenä johtajana neljä vuotta ennen kuin siirryin nykyiseen työpaikkaani Kanta-Hämeen keskussairaalan fysiatrian ja kuntoutusyksikön ylilääkäriksi ja toiminnan vastuuhenkilöksi. Viimeistään nykyinen työni on paljastanut raadollisesti, kuinka hankalaa on toteuttaa valinnanvapautta käytännössä, koska hoitoketjut ja sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio sekä kuntoutus on toteutettu aivan eri tavoin eri sairaanhoitopiireissä. Tämän potilaille näkymättömän valinnanvapaustyön hallinnointi sitoo jo nykyisin valtavasti resursseja ja johtaa pahimmillaan moninkertaisiin kalliisiin ja jopa tarpeettomiin tutkimuksiin.

Minulle on kertynyt vankkaa kokemusta, tietoa ja taitoa pitkän työurani aikana niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Tätä kokemuksen tuomaa viisautta suomalainen päätöksenteko tarvitsee isojen yhteiskunnallisten uudistusten aikana. Haluan, että Suomi pidetään viisaasti liikkeellä – tulevaisuus tehdään nyt!

Jaa sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •