Suomalainen koulutus ja tiede maailman huipulle

Kaiken koulutuksen tulee avata eikä rajata yksilön tulevaisuuden mahdollisuuksia. Suomen peruskoulujärjestelmä on yksi maailman parhaista. Se ansaitsee jatkokseen myös huipputason keski- ja korkea-asteen koulutuksen. Koulutuksen huipulla on yliopistolaitos, joka huolehtii täysin uuden tiedon tuottamisesta. Yliopistojen ja tutkimuksen rahoitus on valitettavasti ollut hyvin vaihtelevaa. Yliopistojen rahoitusta on leikattu eivätkä huipputason tutkimusryhmät voi luottaa tulevaan, mikä vähentää tutkimustyön mielekkyyttä ratkaisevasti. Tutkijat toimivat usein täysin tutkimusapurahojen varassa.

Suomen tulevaisuuden kannalta ei riitä, että teemme asioita yhtä hyvin kuin muut. Tavoitteena täytyy olla, että teemme asioita muita paremmin. Ainoastaan huipputason tutkimus antaa tähän mahdollisuuden.

Seuraavan eduskunnan tulee panostaa huomattavasti enemmän tieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen laadun varmistamiseen ja näin palauttaa arvostus suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Suomen tulevaisuuden kannalta ei riitä, että teemme asioita yhtä hyvin kuin muut. Tavoitteena täytyy olla, että teemme asioita muita paremmin. Ainoastaan huipputason tutkimus antaa tähän mahdollisuuden.

Eduskunnan tulee harkita tiede- ja innovaatioministeriön perustamista ylimmän opetuksen ja tutkimuksen edellytysten kehittämiseksi. Yliopistojen perusrahoitus tulee nostaa riittävälle tasolle, jonka avulla voidaan saada tutkijakoulutus- ja senioritutkijan paikkoja.

Samalla kadotamme mahdollisuuden kaupallistaa suomalaisia innovaatioita sekä niiden viennin kansainvälisille markkinoille.

Soveltava tutkimus on tärkeää, jotta tieteen tulokset voidaan kaupallistaa. Tasokas soveltava tutkimus vaatii kuitenkin rinnalleen korkealaatuista perustutkimusta. Tämä on valitettavasti maassamme laiminlyöty alue eikä siihen saa avuksi yritysrahoitusta, vaikka korkealaatuista perustutkimusta tekeviä tutkimusryhmiä tulisi nimenomaan palkita. Mikäli tutkimustyö ei ole Suomessa mielekästä ja kannattavaa, menetämme lisää huippututkijoita. Samalla kadotamme mahdollisuuden kaupallistaa suomalaisia innovaatioita sekä niiden viennin kansainvälisille markkinoille. Aivovienti on suomalaisen yhteiskunnan haaste. Meillä ei ole varaa siihen, että nuoret lahjakkaat tutkijat asettuvat pysyvästi ulkomaille, vaan maailmanluokan tutkijoille on löydyttävä paikkoja myös Suomesta.

Haluan olla viisaasti liikkeellä koulutusta ja tiedettä kehittäen!

Jaa sosiaalisessa mediassa
 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  19
  Shares